jueves, 29 de octubre de 2009

ESTÍMULS MUSICALS A LA INFÀNCIA

A partir d'una entrada d'un bloc sobre l'iniciació musical en els nens, he ampliat el tema amb els estimuls musicals a la infància.

La iniciació musical comença en la pròpia casa del nen. Els pares poden introduir els plaers del ritme i sons. Els bebès i nens els agrada molt ballar i es posen contents davant si algú els hi canta alguna cançó.

Tinguem o no sentit musical dins nostre hi ha un instint per respondre a sons o moviments del bebè. Per poder arribar a investigar que tipus de música li agrada al teu fill, has de percebre un moment que estigui ben despert,atent i fixant-se en tu, has de seleccionar diferents tipus de música i observar les seves reaccions. Segurament la música que més li agradarà serà una música suau i amb fluïdesa i amb una melodia ben definida, amb els anys anirà canviant els gustos cap a una música amb més ritme.

A partir de les sis o set setmanes, el nen ja és capaç de fixar-se i concentrar-se en la teva cara, és el moment en que has d’atraure la seva atenció cantant-li cançons i fent la mímica pertinent. Quan el nen vagi creixent intentarà cantar amb tu.

La educació musical primerenca, dona un bon desenvolupament al nen. S’ha de deixar que el nen noti que pot formar part de la música. Quan cantis o ell cantí amb tu, dóna palmades i ensenya-li, no esperis que ho faci sense ajuda, has d’ animar-lo a que s’uneixi a tu, i estàs ajudant-lo a que vegi la música com una font de diversió.
La educació primerenca, entre 2 i 5 anys, té com a objectiu el descobriment i el desenvolupament de les capacitats expressives, musicals i psicomotores del nen. D’una forma general, es treballa amb:
- El desenvolupament de la veu, el llenguatge i el cant
- El contacte amb les fonts sonores a través de materials diversos, objectes o instruments.
- El reconeixement i la representació, quant a la duració, intensitat, altura, timbre,etc, del so.
- El desenvolupament de la percepció auditiva i del pensament musical
- L’ utilització del moviment com a mitjà d’expressió i sensibilització motriu, visual i auditiva, per conèixer el propi cos,desenvolupar el sentit rítmic i fomentar les relacions socials.
La música esdevé un mitjà d’expressió de sentiments. Des de ben petits els nens senten atracció cap a la música: per escoltar-la i sobretot per interpretar-la ells mateixos. A través de la música es desenvolupen les capacitats d’atenció, percepció sonora i memòria rítmica i melòdica. Tot això mitjançant:
- Cançons:els nens canten de manera espontània, aprendre-les és una activitat vivencial i lúdica.
- Danses:aprenen danses pròpies del folklore relacionades amb les festes tradicionals.
- Audicions: en l’etapa d’Educació Infantil els nens són capaços d’escoltar amb interès curts fragments d’obres musicals, per això fan escoltar música enregistrada i en viu.
- Instruments: aprenen a tocar instruments de percussió i així podem cantar cançons amb acompanyament.

3 comentarios:

  1. HOLA!
    Moltes gràcies per haber-te enllçat amb mi i per haber-me ampliat la informació, m'ha sigut molt útil. Espero que t'hagi sigut útil la meva informació.

    ResponderEliminar
  2. M'ha semblat molt interessant aquesta entrada i amb permís teu té enllaçat amb el meu bloc.
    Igual que a mi m'ha sigut útil et deixu el meu enllaç per tal de que puguis veure'l.

    ResponderEliminar
  3. Hola em dic Laia Nieves i m’ha semblat força interessant el que has comentat relacioat amb les danses i cançon en els nens d’infantil.
    Fa poc vaig pujar uns vidios dels nens de dues aules on els nens ballen i cantes,
    Si no et sap greu m’he enlleçat amb el teu blog, et deixo el meu blog per si volguessis enlleçar-te tu.

    Moltes gràcies. Laia Nieves.

    ResponderEliminar